Mera om veckoschemat

Jag lovade ju en utvärdering av veckoschemat och här kommer den nu. Här kan ni läsa om hur det kommer sig att vi använder veckoschema och bilder som stöd här.

Synen som möter oss i hallen när vi kommer in och när vi kommer ner för trappan. Både veckoschemat och belönings-My.

Vi har en bok där bilderna finns färdigt klistrade med häftmassa på baksidan. Bara att bläddra, välja och lägga upp på schemat. De bilder som ständigt finns på schemat är hemma- och dagisdagarna samt onsdagens skogsutfärd och torsdagens gymnastikstund på dagis. Dessa är de allra viktigaste för oss eftersom de är orsaken till att vi fixade detta schema överhuvudtaget. Resten av bilderna kommer upp efter hand.

Det som också är viktigt är pilen. Att den pekar på rätt dag. Den flyttar alltid jag så att den färdigt pekar på rätt dag när vi kommer ner på morgonen.

Såhär kan en vecka se ut såhär på måndag. Då man vet en del av veckans program men inte allt. Sådant som är osäkert lägger jag inte upp på schemat innan det blivit åtminstone nästan klart. Minea lär sig allt mer om veckodagarna och har ett allt större intresse för det. På dagis används också schema så hon kände till systemet från början. Vi använder inte bilder för hela dagens program utan bara huvudpunkter.

För tidsuppfattningen tycker jag ändå att det är viktigt att de bilder som läggs upp på schemat är på ungefär rätt ställe under dagen. Jag tänker att vilan är i mitten ungefär. Förmiddagsprogram uppe och eftermiddag lägre ner. Såklart.

Och om jag ska sammanfatta vad vi tycker om schemat så är det faktiskt bara positivt. Alltid lätt att peka på schemat när det blir diskussion om vad som händer när. Ändå lägger vi inte upp lika mycket bilder nu som när vi startade. Bilder hinner inte alltid upp när vi spontanlever. Men så är livet. Inte alltid så inrutat.

Frågor på det?

4 thoughts on “Mera om veckoschemat

 1. Jag såg att Anni hade en likadan hemma och jag funderade redan då att det såg hemskt behändigt ut. Jag tror att vi också skall prova det här. Den vanliga frågan när jag säger att vi ska göra något imorgon, eller på lördag eller nästa vecka är: Aj idag då? Så att göra det lite mer överskådligt skulle säkert gynna oss båda här hemma :)

  Gilla

  1. Precis. Just för att små barns tidsuppfattning inte är alls utvecklad är detta schema helt ypperligt. Det är så bra för föräldrarna, inte bara för barnen. :)

   Gilla

 2. Tack för att du delar med dig! Jag hittade din blogg när jag googlade på veckoschema, du har en jättetrevlig blogg :)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s