Recept på bröd

Här kommer nu receptet på bloggbrödet. Det bröd som är så enkelt och urgott. Det enda man egentligen behöver minnas är att blanda ihop ingredienserna kvällen innan man vill äta det. Receptet har jag hittat hos Maria. Och hemma hos oss tycks det ha blivit ett ”speciella dagarnas bröd” för jag har bakat det två gånger nu, till farsdag och till morsdag. Här sitter jag med en skiva i handen igen. Mums!

Bloggbrödet

7 dl mjöl (brukar blanda semlemjöl och vetemjöl)
2 tsk salt
0,5 tsk torrjäst
3,5 dl vatten som är lite varmare än fingervarmt

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt vattnet. Rör om till en smet. Ingen knådning behövs. Täck bunken med plastfolie och låt bunken stå i rumstemperatur i 12-16 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader och lägg in en gjutjärnsgryta med lock i ugnen. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och tillsätt lite mjöl också på degen. Forma degen till en boll. Inge knådning behövs här heller. Sätt på plastfolien och låt degen stå i 30 minuter. Lägg degklumpen i den heta grytan och grädda i ugnen med locket på i 30 minuter. Ta bort locket och låt brödet gräddas i ugnen i 15 minuter till.

Färdigt och supergott!

9 reaktioner till “Recept på bröd

 1. Jenni har bakat ett jätte gott bröd flera gånger och det är ju just det här receptet hon använt sej av. Tänk att jag inte fattat det förut. En vacker dag ska jag också baka brödet, ser läckert ut!

  Gilla

 2. Har ibland stört mig på att jag inte har någon gjutjärnsgryta. Det här receptet fick mig att bli ännu mer störd. Har dock inte så stor lust att punga ut miljoner för en gryta som endast används begränsat, så nu ligger det ett bud på Huuto och ruvar. Har jag tur är jag imorgon ägare till en lite använd Gensegryta för 11€:) Sen blir det baka av, oh yes!

  Gilla

  1. Men vet du. Man kan göra det i vilken ugnsfast gryta med lock som helst. Vi har till exempel en kokkigryta som vi kör med. Funkar jättebra! :)

   Gilla

   1. Nå har ingen sådan (med lock) heller dessvärre (tack bara hunden som drog min prima gryta i golvet…), men mitt bud vann, så imorgon kan jag titulera mig gjutjärnsgryteägare!:)

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s