Vakna tidigt (till jullov)

Hela min barndom och ungdom har jag önskat att någon skulle vakna klockan sex på morgonen med mig. Mamma är en morgonpigg varelse, men inte såå morgonpigg att hon frivilligt skulle ha vaknat klockan sex en söndagmorgon. Så i barndomen vände jag upp och ner på legolådan när klockan slog sex (japp i höghusets översta våning) och så lekte jag i något som kändes som flera timmar. Antagligen var det inte så himla länge. Hos Pappa var det ännu tuffare, där var alla sömniga när jag hade mina bästa timmar. Och min syster var inte så ivrig på att jag satt igång Nintendospelet där i vårt sovrum när hon hade sina bästa sovtimmar kvar.

I ungdomen var det nästan ännu värre, att övernatta hos kompis (Lotti) och sedan vakna allt för tidigt. Cirka fyra timmar före henne. Då var det väl klart att man knäppte lite på sin 5110:a. Och det knäppandet hade ett hårt ljud som drev henne till vansinne. Såri. Men jag var i alla fall sjukt bra på matopeli.

Och nu plötsligt vaknar jag till att min önskan har gått i uppfyllelse. Jag har fått två typer som vaknar i god tid. Så gott som varje morgon klockan 05.55 hör man Pappaaaaa – pappapappapappapappaaaaa från Leos rum. Och så är dagen igång. Pekka bara skrattade imorse när jag sa att jag går, jag är vaken. Jag har alltid önskat mig att bo med någon som vaknar klockan sex. Min dröm har gått i uppfyllelse.

0

1

Och idag vaknar vi dessutom till jullov. Så bra. Imorgon ska vi fira julafton här hemma med systeris familj, mamma och mommo. På juldagen blir det helt traditionellt julfirande hos famo i Ekenäs och på julannandag hos mamma och Sven. Jag hoppas att alla får en stressfri och skön jul. Själv skulle jag inte orka stressa ens en gnutta. Risky moments är just när gästerna ska komma och det fortfarande är kaos och när mat ska läggas fram och det är kaos. Och när vi ska iväg någonstans med hela familjen och det är kaos eller vi är sena. Då ska jag plocka fram någon bra mindfulness-övning.

Ikväll är julens bästa kväll. Uppesittarkvällen. Hela julen framför. Barnen har somnat och lugnet har lagt sig. Men så var det ju också den där stunden efter julklapparna, på julafton. Och julmaten. Och familjen. Julen är en bra tid.

4 reaktioner till “Vakna tidigt (till jullov)

  1. Han är hjärtligt välkommen! Jag lider lite med honom. Han har fötts i en morgontrött familj. Men han kan komma hit, till exempel redan imorgon ;) Kram

   Gilla

 1. Kunde skrivit det där själv, så tråkigt att bara ligga där i sängen på morgnarna och bara vänta på att nån annan skall vakna. Fast jag har tre barn och minstingen först nyss fyllt två är jag ändå den första som vaknar hos oss, de har alla ärvt min mans väldigt begåvade sömntalanger😀

  Gilla

  1. Det värsta är att just ligga kvar i sängen på morgonen. Och eventuellt vara hungrig. Hemma kan man ändå gå ner och börja med sina egna juttun men hos andra är det katastrof. Ännu idag ogillar jag att sova över hos andra på grund av detta. Med små barn i huset kan det vara helt skönt att vara ensam vaken en liten stund på morgonen. Har hänt ungefär tre gånger hos oss :D Hoppas ni får en skön jul!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s