Lilla mamman och hennes lillebror

Jag har gjort lite empirisk undersökning (på inget sätt teoretiskt förankrad!) sedan vi blev fyra i familjen. Vi hade nämligen stora reaktioner hos storasyster  när hon fick en lillebror. Och därefter har jag intervjuat lite. Alltså samtalat med mina vänner och bekanta. Och det visar sig enligt denna högst vardagliga undersökning att systrar reagerat på ett syskon i mycket större grad än bröder.

Hur stämmer påståendet in på era syskonskaror där hemma?

1

När jag tog upp de starka reaktionerna på rådgivningen fick serverat för mig att flickor ända från början av sitt liv förbereder sig på att bli mammor och därför också går in med större känsloregister. Och där stämmer det perfekt in. Vår lilla mamma, redan innan hon fyllt ett såg man hennes mammatendenser.

Nu kör hon omkring på lillebror (som verkligen inte vill vara liten längre) iklädd sin Frozen-jacka som hon själv köpte idag. Antar att hon inte kommer att klä sig i något annat på en tid framöver.

16 reaktioner till “Lilla mamman och hennes lillebror

 1. Vi har en storebror och en lillasyster i huset. Storebror ser efter sin syster med ett vakande öga. Är stolt och omtänksam. Men inte sådär att han sköter om henne. Lillasyter 1,5 år sköter däremot redan om våra dockor, hon bäddar in dem, sätter tutten, promenerar ned vagnen, etc. Det gjorde inte storebror i den åldern. Han använde mest dockorna till kramisar. Nu då hon intresserar sig så kan han också visa intresse. Så ja, jag vet inte. Visst visade han känslor då lillasyster kom och fortfarande, men de e mer känslor av svartsjuka…

  Gilla

 2. Vi har också en storebror och lillasyster. Han fyller snart 3 och hon är snart 7 månader. Allt har gått över förväntan. Han tycker väldigt mycket om henne och vill gärna krama och hålla i famnen. Lite jobbigare är det kanske nu då hon rör på sig och vill ha hans leksaker samt att hon får sova med mamma och pappa. (Han kommer alltid till vår säng på morgonen eller om han vaknar mitt i natten.) Men aldrig nån desto större reaktion då han väl märkte att jag är samma mamma som tidigare. Med sin flickkusin lekte han i somras med dockvagnen och i lekstugan då de lekte tillsammans på villan. Då hon inte var där kunde han ibland gå omkring med dockvagnen och ”amma” dockan. Men annars var lekstugan mest brandstation och han brandman.

  Gilla

 3. På vår tjej stämmer det inte alls 😮 Inga starka reaktioner då lillebror föddes och hon ville inte hjälpa vid bad eller blöjbyten heller. Dockor lekte hon med då hon var ett år men inte efter det. Nu är hon 4 år och 8 månader och han 2 år. Han är den som bryr sig mer om bebisar medan hon inte kunde bry sig mindre :)

  Gilla

 4. Vår storasyster minns jag var föga imponerad av lillebror som kom då hon var två och ett halvt ungefär.. Inte hade hon något emot honom, och inte var hon speciellt avundsjuk, men först då han blev så stor att han kunde leka så blev dom de bästisar/fiender de är idag ; ) Men hon är inte annars heller någon ”omvårdande” typ, och har aldrig lekt med dockor egentligen, förutom med kompisar, men aldrig spontant. Sina mjukisdjur älskar hon, men annars är det nog lillebror som är mer empatisk och omvårdande hos oss, så inte lämnar dockorna helt mol allena som tur är ; )

  Gilla

 5. Ska bli intressant att se hur Moa reagerar då babyn väl är född. Nu är hon så himla gullig och det är ”massen” som får de första pussarna på morgonen och pussar nästan hela tiden. Hon är väldigt mån om mig just nu och jag är pikulite orolig över att hon kommer att vilja sköta lite fööör mycket. Jag Måste bara vara konsekvent från början.

  Gilla

   1. Intressant. Här har vi en storasyster som var tre när lillebror kom. Oxh det har minsann varit jobbigt med stora reaktioner. Hon har aldrig gett sig på honom men jag har fått ta desto mer. Ständiga upptåg för att få uppmärksamhet och behov av millimeter rättvisa, trots att vi nog ser henne och hon får.mycket egen tid av oss och bekräftelse. Sen e hon ju också väldigt vårdande i sitt lekande. Men så här jobbigt trodde jag inte det skulle vara att få två barn, tack och lov verkar det lugna ner sig nu när lillebror närmar sig två. På vilket sett har er flicka reagerat?

    Gilla

   2. Låter mycket likt vår situation. Det första året som jag ammade Leo fick jag under varje amning som hon var närvarande vi sparkar och slag. Det var psykiskt väldigt påfrestande. Men hon gav sig också på lillebrors händer och klämde dem alltid mycket hårdare än vad som är okej. Nu känns det som vanlig syskonkärlek här.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s