Inte gå under

Sedan jag plöjde igenom alla Torey Hayden böckerna under studietiden har jag nog inte läst något skönlitterärt med en lärare som huvudperson. På bibban kunde jag nu inte motstå Inte gå under av Malin Hedin. Jag är verkligen glad att jag läste den. Några citat ur boken som beskriver engagemanget, kärleken, gränssättningen, maktlösheten och läraryrket överlag.

Hon kunde inte arbeta som lärare. Det brände, brände sönder. Mormor hade sagt att man måste älska sina elever, men hon hade inte sagt vad kärleken innebar. När man inte kunde ge dem det de behövde.

Axelryckningar, blickar i borden, mobiltelefoner som doldes under bänkskivan, men det fanns några som såg på henne med ögon som hade glömt omgivningen. Det är därför jag är här, tänkte hon. Om det så bara är en enda som ser på mig på det där sättet.

De gick ut tillsammans mot terrassen för att se studenterna springa ut och hela tiden mötte hon elever som kramade henne, tackade henne och hon tänkte: Det kunde vara världens bästa yrke. Så lätt det vore att göra detta till världens bästa yrke.

Så det här får vara dagens lästips. Inte gå under.

En reaktion till “Inte gå under

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s