Dagens inredningstankar

Medan barnen vilar fortsätter jag med en favoritsyssla. Titta på bottenplanen, kolla på färgkartor, fundera och klura. Men i verkligheten behöver jag inte titta så mycket på bottenplanen nu efter att jag ritat dit möbler och sådant. Jo, ni förstår, detta är något jag sysslat med sedan typ jag var typ 12 år. Plockade på mässor eller andra valfria tillställningar med mig huskataloger. Drömde mig in i husen. Ritade och klurade på bottenplaner. Haha. Så tack vare mitt tränade öga och tack vare att jag har en väldigt visuell inlärningsstil minns jag nog hur nästan i detalj hur det ser ut i huset och hur jag ritat in våra möbler.

Just nu harmar det mig att jag inte tittat in så värst noggrannt i förrådet. Vi håller nämligen på att planera hurdana förvaringssystem vi ska ha i förrådet. Så vi ska se hur vi löser det. En sak är säker. Hyllorna ska in innan vi pressar in våra grejer.

Och dessutom klurar jag på förvaring för smålegon. Vi har fått ärva en enorm låda med smålegon. Efter tvätt ligger de fortfarande utspridda över hela bastugolvet. Bastun har därmed förvandlats till Mineas legoparadis. Detta är ändå ingen varaktig lösning. Men nu tar jag gärna emot tips på hur ni löst detta. Både bra förvaringssystem och tips på var det byggs så att små lejonungar inte kommer åt legobitar när lejonungar börjar röra på sig.

19 reaktioner till “Dagens inredningstankar

 1. Här har jag skrivit om vår legoförvaring http://marialindell.com/2014/01/09/ett-maratoninlagg-om-ordning-och-reda-bland-leksaker/ och det fungerar fortfarande superbra! Då vi hade en baby som satt legon och annat smått i munnen lektes det bara med lego på matbordet under uppsikt av en förälder. Föll en bit på golvet skulle den strikt plockas upp DIREKT. Legona togs med andra ord alltid fram och satts tillbaka i skåpet efter leken. Lite tråkigt att inte kunna lämna fram lekarna hursomhelst, men nödvändigt i den livssituationen. Nuförtiden får man leka med legona var man vill hos oss, men som kvarleva från tidigare är flickorna väldigt noga med att inte tappa bort småbitar;)

  Gilla

  1. Tack för det tipset. Vi har också något liknande som Pekka ritar med på datorn i 3D. Själv älskar jag papper och penna i detta sorts arbete :)

   Gilla

  1. De är så jättefina de där och finns hos syster! Men är lite osäker på de där hålen i botten och att bitarna fastnar där. Ett problem? Men med en skiva kunde de vara superba! Tack!

   Gilla

   1. Jag har faktiskt aldrig tänkt på att de kunde vara ett problem… Vår tvååring häller den upp och ner så att han säkert får den tömd ;-) och de äldre syskonen använder faktiskt hålen till att sortera sina legon då de bygger!

    Gilla

 2. Jag tycker det viktigaste är att legolådan inte är djup. Om den är djup har barnen svårt att hitta någon viss bit (och så häller de ut allt) och så hatar jag oljudet av det då man rotar febrilt omkring i en legolåda. Vi har därför en låg, men bred och lång låda, så att det är lättare att hitta bitar bland hundratals bitar. Lådan förvaras under sängen. Den yngsta har tydligen inte stoppat legobitar i munnen för legona har alltid varit framme.

  Gilla

  1. Tänkte också på det där med låg låda och nu tror jag att jag vet vad jag är ute efter faktiskt! :) Ska också fundera på om legon alltid bara finns framme, hur Leo då reagerar. Kanske han inte alls sätter dem i munnen.

   Gilla

  1. Jo, syster har sådana för duplo. För dem fungerar de suveränt och är jättesnygga! För smålegon får jag kanske fundera på något annat.

   Gilla

 3. Vi har prövat lite ett och annat som förvaring. Först hade vi en liten leksakskista, för djup och till slut för liten också. Sedan blev det små lådor där vi färgsorterade bitarna, de små lådorna hade vi sedan i en stor förvaringslåda under barnens säng. Fungerade på ett sätt, men slutade med att det bara byggdes av en färgs bitar och att det sällan sorterades tillbaka. I nuläge ligger bitarna i den stora låga förvarningslådan under sängen. De flesta grejer de byggt ligger framme på legobordet, ett gammal skrivbord. Tanken var att legobygget och leken skulle äga rum där så Aron inte når upp. Fungerade inte, våra barn vill leka på golvet och numera når Aron upp till dethär bordet också. Det leks och byggs hos oss i barnens rum på golvet bakom stängd dörr. Ibland får Aron titta in en stund. Vi har alltså aldrig lyckats lösa det här med lego på något vettigt sätt, men detta fungerar just nu hos oss. Eller jag önskar ju att legobordet inte är en förvaring för de byggda grejerna så det jobbar vi vidare på.

  Ps. Visa bottenplanen nån gång åt mej. Vill se hur du satt in era möbler.

  Gilla

  1. Självklart ska du få se bottenplanen :) Det lär nog bli ett mysterium att lösa (älskar egentligen dylika inredningsmysterier), men funkar jättebra ännu när Leo är såhär liten.

   Gilla

 4. För tillfället har vi dom färgsorterade i såna där låga genomskinliga lådor från typ prisma, med lock på. Inte snygga eller egentligen någo som jag skulle villa ha framme men de som fungerat bäst hittills. Hade av dom där legolådorna som ser ut som stora legobitar och dom fungerade inte alls för små lego! I bottnet finns hål vid dit alla små små bitar samlas och det var ett himla jobb att pilla bort dom därifrån. Fungerar säkert ok med duplo dock. Fina var dom ju och praktiska att stalpa på varandra i olika storlekar men en liten detalj kan irritera så mycket att jag nu tömde dom helt.
  Ett gammalt matbord är byggplatsen men antar det inte tar länge innan den yngsta lär sig att dra en pall dit att stiga upp på och så är man där ;). Sen hjälper väl bara att stänga dörren till storebrors rum.

  Gilla

  1. Jag förstår det där med legolådorna. De finns hemma hos min syster som duploförvaring. Just pga de små hålen har jag inte tänkt på dem för smålegon. Eventuellt då med någon skiva i botten.

   Gilla

 5. Jag sydde en stor cirkel som jag kantade med kantband/snedlist. Gjorde hål för ”PURJERENKAITA” o trädde ett snöre igenom. Dra ihop snöret o det blir en säck med alla legon. Bred ut till en matta = jätte lätt att hitta bitarna då man kan lätt breda ut allt. O det är lätt att städa!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s