Mitt uppe i tvåspråkigheten

Minea sitter och läser (alltså hittar på en egen historia om) en bok som heter Isän kanssa ongella. Och här hör man hur mitt uppe hon är i att lära sig finska. Ett litet plock ur hennes berättelse:

Isän kanssa ongelma.
Saanko minun tulla tänne, frågade han.
Katso isi, nyt minun fick en kala. Hurraa!
Nyt gick de skogissa.
Nyt tuli äiti.
Loppu.

16 reaktioner till “Mitt uppe i tvåspråkigheten

 1. De barn som redan från små har möjlighet att lära sej två språk kan nog skatta sej såå lyckliga! Är själv inte något superduper duktig på finska, men jag klarar mej. Samma med sambon. Det betyder att våra barn inte får det finska språket inlärt här hemma. Därför är jag såå glad att pojkarna har dagiskompisar som pratar finska. Och nu efter endast 3 månader i dagis använder 4åringen sgs dagligen någon finska hemma. Och hittar på egen finska ”tallriki, vatteni” osv. Även 1,5 åringen som ännu är väldigt fåordig har sagt sitt första finska ord :)

  Gilla

 2. Nej gud va sött!! ”Isän kanssa ongelma. ” :D Vi är båda svenskspråkiga, men har valt att jag talar finska åt vår son. Väntar på spänning på att han ska börja prata. ;)

  Gilla

  1. JA. Hon kände väl inte till ordet ongella från tidigare när jag sa vad boken hette. Ongelma tycks ha varit bekant dock :D Roligt att kunna erbjuda båda språken.

   Gilla

 3. ”Pappa, se keksi mikä on sun vieressäsi, älä slängaa se roskiksiin”

  Att sånt i vår tvåspråkiga familj denna morgon 😂

  Gilla

 4. Ljuvligt, det är så fascinerande med tvåspråkighet, våra grannbarn som jag vaktade pratade precis så där också, och sen i något skede knäcker de koden. Så fin rikedom också, får vi barn kommer min man att prata finska med dem, det vill vi unna dem (han är tvåspråkig även om svenskan är starkare, skolspråket etc.)

  Gilla

  1. Ja, det här är en viktig del av att bli tvåspråkig. Och jag är så glad att hon innan denna fas har ett jättestarkt modersmål. Jättebra med tvåspråkighet! Heja!

   Gilla

 5. Samma grej här, sonen som e 2,5 år babblar på och blandar friskt mellan svenskan och finskan. ”Pappa, Emil skruva autotalli”! :)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s