Gravid 19+1

Dags att uppdatera lite gällande graviditeten. För hur sinnessjukt det än låter så är jag redan i den tjugonde graviditetsveckan. Hittade listan i arkivet och tänkte att det var dags igen.

Halsbränna: Några gånger.
Ryggbesvär: Javisst hade jag ont i ryggen i ett skede, men det måste redan vara en månad sedan.
Bäckenbesvär: Jo, det river till rätt hårt ibland.
Muskel och vadkramp: Ja, på natten tycker jag tydligen om att sträcka på tårna mellan varven. Det borde jag inte göra. Då får jag genast hoppa upp och stå.
Åderbrock: Nej.
Nästäppa: Om morgnarna, ja.
Urinvägsinfektion: Nej.
Känsligt tandkött: Ja, lite känsligare än vanligt faktiskt.
Bättre hy och hår: Nej. Väntar fortfarande på den tiden.
Illamående: Herregud JA! Fram till vecka fjorton trodde jag att jag var döende istället för bara gravid. Två spysjukor har jag också genomlidit under denna vår. Tänker inte göra det en gång till. Tack!
Viktökning: Vad ska jag säga. +2,1 kg sedan inskrivning när jag var på rådgivningen i tisdags. Sedan dess har jag tappat drygt 3kg med magsjukan.
Trötthet: Javisst. Men som tur hjälper våren lite på traven. Hb hade dock sjunkit från superbra 132 till 119 på rådgivningen och jag fick(!) med mig en burk Super + Rauta. Har inte testat än.
Upp och ner i humöret: Javisst. Än en gång kan man förundras över hur mycket en människa kan gråta. Hur ilska på en sekund kan gå över i glädje.
Strimmor på magen: Nej.
Putande navel: Nej.
Svullnader: Nej.
Yrsel: Några stjärnor ser man ju här och var, men stjärnor är ju snygga så vi låter det gå.
Förhöjd kroppstemperatur/svettningar: Nej.
Blodbrist/ järnbrist: Nej. Lite lägre hemoglobinvärde nu då, men ingen fara.
Sammandragningar: Ja. Mycket ovälkomna från och med vecka 17. Men vid läkarbesöket i tisdags var det ingen fara med denna typ av sammandragningar trots att det förstås är tidigt för dessa.
Sömnproblem: Till och från. Ibland vet man ju inte vad det beror på att man sover uselt. Ibland är det barnet, ibland månen, ibland jobbet och ibland magen. Men för det mesta sover jag gott.
Nytt konstigt matbehov: Bara det är mat så går det bra. Regelbundna mattider och allt det där.

Bilder från påsken. Nu tycker jag ju att magen har försvunnit och jag känner Pyttelitens rörelser ännu bättre än tidigare.

15 reaktioner till “Gravid 19+1

  1. Fy för magsjuka! Både nu och då jag väntade Molly har jag råkat ut för den 1-2 gånger. Jag blir så svag och har svårt för att börja äta igen så det brukar nog ta närmare 5 dagar innan jag känner mig frisk. Ännu värre som gravid dessutom!

    Finfin mage och inte många krämpor du lider av! Själv har jag nu i vecka 26 fått riktigt hemsk halsbränna. Och korsryggen värker också efter riktigt korta promenader. Och trött jo, men det här vädret hjälper verkligen! Och Cypern var ju bara för härligt! Vi njöt och Molly tröttade ut sig mer än vanligt och sov närmare 2 timmars dagsvila vilket hon inte brukar göra hemma. Så vi fick också njuta lite extra :)

    Gilla

    1. Men alltså ”bättre hy och hår”, borde där inte stå ”sämre” :) Min hy blev så dålig så dålig både nu och under förra graviditeten, och har nog inte varit sig själv här emellan heller. Usch. Nånting med hormoner antar jag. Har testat allt tänkbart, inget vill riktigt hjälpa, och ärr blir det också väldigt lätt :(

      Gilla

      1. Jag fick senast superbra hår (eller ja, inget hår lossnade alls under typ sista trimestern) och hyn blev avsevärt bättre under samma period. Ja, visst är det hormorerna som spökar.

        Gilla

    2. Ja, magsjuka är bara skit! Bra detox men det känns inte alls hälsosamt som gravid. Jag trodde att jag skulle behöva åka in till sjukhus faktiskt. Sedan började jag äntligen då få i mig något smått. Huhhu. Så skönt att vara frisk igen! Jag har ganska mycket sammandragningar faktiskt. Idag har det igen klämt så hårt att man får vila emellanåt. Tycker det är trist när man nu ”bara” är halvvägs. Men rådgivningsläkaren tyckte ju att det direkt blir sjukskrivning på några veckor ifall jag inte saktar ner tempot lite. Så I’m working on it.

      Gilla

      1. Aj då, låter inte bra med sammandragningarna alls! Säkert bra med sjukledighet om inget annat hjälper!

        Gilla

      2. Jo försöker såklart undvika det. Har ju inte så många veckor jobb kvar nu innan semester. Så jag försöker hellre ta det lite lugnt.

        Gilla

  2. Fin du är med lilla magen!
    Men usch och tvi för magsjuka :(
    Hoppas du inte behöver drabbas flera ggr nu på flera år framöver!
    Roligt med listan förresten :)
    Den ska jag komma ihåg om det blir aktuellt med ett syskon…
    Fredag imorgon, hoppas ni får en fin helg!
    Kram, Paula

    Gilla

    1. Tack så mycket! Ja, det jag ska tillägga när jag fyller i listan nästa gång är mer om hur bebis rör sig. För det tenderar man glömma efter hand. I slutet minns man ju bara hur det är när bebis sparkar ut revbenen, inte alls det där härliga fladdret och de små kullerbyttorna i början. :) Kram

      Gilla

    1. Tack! Ja, den är inte alltid så lätt att hanteras med, den bergochdalbanan. Och om den är knepig för mig så måste den vara minst lika knepig för familjen här.

      Gilla

  3. Fy för magsjuka o graviditetsillamående. Gick ner 10kg pga graviditetsillamående. Tyvärr har ja nu 9mån efter förlossningen gått upp hälften. Ska ta mig i kragen nu! Men hur skönt är det inte när man kan äta o leva normalt igen.

    Gilla

  4. Vilken tur att du sluppit illamåendet och spyandet. Jag visste inte att man kan tappa t.o.m. 3 kg under en vanlig spysjuka, men jag har väl då aldrig drabbats riktig spysjuka. Det där med sammandragningar redan låter inte bra, däremot låter det mycket bättre om du försöker ta det lugnare hela tiden. Jag har under mina graviditeter aldrig kännt en endaste sammandragning förrän knappa ett dygn innan barnen fötts. Jag har svårt att föreställa mig hur sammandragningarna känns halvvägs i graviditeten, men förhoppningsvis inte lika som då strax före barnet föds. Ta det lugnt och må bra!

    Gilla

    1. Ja, det kanske fanns att ta av den här gången ;) Nånej. Tack! Jag ska försöka ta det lite lugnare nu. Sammandragningarna nu är ju verkligen annorlunda än de där värkarna runt förlossningen. Bara barnlek i jämförelse, men ändå störande och man blir mer otymplig.

      Gilla

  5. Pingback: 23+0 | Taikuri

Lämna en kommentar